Gräv en brunn

Muslim Aid jobbar världen över för att förse människor med rent vatten. Det som för oss är så självklart – att vatten kommer ur kranen – är för andra en vardagslyx som de saknar tillgång till. Att förse dessa människor med en brunn kan förändra deras liv. Vatten är livgivande men uppskattningsvis en sjättedel av världens befolkning saknar tillgång till tillförlitligt dricksvatten. De senaste fem åren har vårt Gräv en brunn-projekt lett till att över 3000 nya brunnar grävts vilket gett tusentals människor skydd mot vattenburna sjukdomar.

Genom att gräva en brunn kan du ha en direkt, positiv inverkan på andra människors liv. I videon härintill berättar en familj i Sri Lanka om vad deras nygrävda brunn betytt för dem.

För att se i vilka länder du kan gräva en brunn och hur mycket det kostar, scrolla ner eller klicka här.

Frågor och svar om att gräva en brunn

Hur länge räcker min brunn och hur många drar nytta av den?

Brunnens livslängd och omfång varierar beroende på var brunnen byggs. Brunnar byggda i bostadsområden gagnar hushållen runt omkring medan brunnar byggda på allmänna platser såsom vid skolor, moskéer och marknader potentiellt kan vara till nytta för hundratals människor. Livslängden beror i sin tur på hur många som använder brunnen. Ju fler som använder en brunn desto kortare är dess livslängd.

Hur lång tid tar det att gräva min brunn?

Vi uppskattar att varje brunn tar mellan sju och tolv månader att färdigställa.

Anledningen är att vi ser till att platsen inspekteras ordentligt och att vattenprover tas för att säkerställa att vattnet är rent från kemikalier så att brunnen ger tjänligt vatten för lång tid framöver. Efter att dessa prover tagits söker vi byggnadslov från lokala myndigheter innan byggnadsarbetet påbörjas.

Hur vet jag när min brunn är färdigbyggd?

Eftersom vi inte skickar ut några delrapporter om brunnarna så ber vi givare att vänta 7-12 månader på att brunnen ska färdigställas. När brunnen är klar så skickar vi ut en kort avslutningsrapport.

Rapporten innehåller brunnens exakta placering samt en beskrivning av byggnadsprocessen, ett personligt brev från mottagaren samt fotografier på brunnen och en namnförsedd skylt. Rapporten skickas med posten eller via e-post.

Priser

Nedan hittar du en lista över priserna för att gräva en brunn i Pakistan, Bangladesh, Kambodja, Sudan och Sri Lanka. Anledningen till att priserna varierar beroende på vilket land man vill gräva en brunn i är helt enkelt att kostnaden för provtagningen, tillstånden och arbetet som krävs för att gräva en brunn är olika i olika länder.

För att starta grävandet av en brunn och ge medmänniskor livsnödvändigt vatten, skicka din gåva via Swish [123 900 4771]Bankgiro [900-4771] eller Plusgiro [900477-1] redan idag!

Ett tips: Gå gärna samman med vänner eller familj och gräv en gemensam brunn

Prislista (i kronor)

KambodjaPris
Liten handpump3500
Grund rörbrunn – vattenbrunn4200
Handpumpsbrunn11000
Kombinerad vattenbrunn – både öppen brunn och handpump så att flera kan använda brunnen samtidigt16500
Sri LankaPris
Öppen grävd brunn9000
SudanPris
Grund brunn med handpump75000