Säsongskampanjer

Muslim Aid har särskilda kampanjer kopplade till muslimska högtider och vi anordnar även evenemang för att fira bland annat Ramadan. Om du kontaktar oss så kan vi även hjälpa dig med till exempel aqiqah.

Ramadan

“För att ge människorna vägledning [inleddes] i månaden Ramadan uppenbarelsen av Koranen i vilken vägledningen klargörs och en måttstock ges med vilken rätt kan mätas och skiljas från orätt.”

Efter Ramadan 2015 anordnade Muslim Aid en Eid-festival i Kista norr om Stockholm och självklart planerar vi att fira Ramadan även 2016.

Donera din Qurbani

Qurbani är en religiös plikt som varje muslim deltar i varje år efter Eid Ul Adha. Det är en tid när den muslimska ummahn tillsammans hjälper sina bröder och systrar och ett perfekt tillfälle för att nå ut till dem som behöver hjälp.

Qurbani-köttet är uppdelat i tre delar; en för familjen; en för grannen och en för fattiga. Muslimer donerar den del som är ämnad för de fattiga till olika välgörenhetsorganisationer och hjälporganisationer samt andra institutioner runt om i världen. Denna donation som antingen sker genom att kött ges bort direkt eller genom ombud är inte bara en handling värd oräkneliga välsignelser från Allah. Det är också en stor gärning för mänskligheten som visar hur mycket muslimer värderar betydelsen av livet i sig.

Nedan följer två korta berättelser om Saida och Sadia som båda fått qurbani-kött genom Muslim Aid:

SAIDA UDTONG, FILIPPINERNA: Tretton-åriga Saida kommer från en åtta personer stor familj. Hennes far, en lantarbetare och försäljare, tjänar knappt tillräckligt för att försörja familjen och har inte råd med avgifter för att skicka Saida till skolan – “Min fars inkomst är inte ens tillräckligt för att upprätthålla behoven i vår familj”, sade Saida till Muslim Aids personal. Medan hennes föräldrar arbetar, stannar Saida hemma för att ta hand om sina syskon.

Efter att ha mottagit sitt qurbani-kött var Saida glad över att återvända hem – “Mitt hjärta fylldes med glädje då jag gick hem med vetskapen att jag förde med mig rizq (välsignelser) till min familj”, sade hon. “Det har varit så länge sedan vi har ätit kött, jag vet att detta kommer att glädja alla”.

SADIA, AFGHANISTAN: En förstaklassare vid Maidan Shahr barnhe. Sadia hörde talas om Muslim Aids distribution av qurbani genom hennes skola. Efter att ha förlorat sin far vid ung ålder ansvarar Sadias mamma för att tillhandahålla familjens inkomster, som ibland visar sig svårt med de höga livsmedelspriserna. Efter att ha fått sitt qurbani-kött lyste Sadia av glädje: “Jag är så glad för att mina bröder och systrar har sett fram emot att äta god och hälsosam mat under eid.” Hon tackade Muslim Aid och skyndade sig hem med köttet till sin familj.