Där behövet är som störst
kaffarah

Kaffarah

Om du medvetet missar några fastedagar under Ramadan-månad, måste du betala Kaffarah. Man behöver mata 60 fattiga människor om man brutit fastan medvetet utan giltig anledning till en avgift på 75 kr per person (75 kr x 60 personer). Donera din Kaffrah och mata de behövande idag.    

kaffarah

Kaffarah

Om du medvetet missar några fastedagar under Ramadan-månad, måste du betala Kaffarah. Man behöver mata 60 fattiga människor om man brutit fastan medvetet utan giltig anledning till en avgift på 75 kr per person (75 kr x 60 personer). Donera din Kaffrah och mata de behövande idag.    

Bekräftelse för din betalning skickas via e-post.

Välj belopp ovan och klicka på knappen nedan för att göra en kortbetalning.

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Muslim Aids integritetspolicy samt att Muslim Aid kan skicka information till mig.


kaffarah

Kaffarah

Vad är Kaffarah?

När ordet bokstavligen översätts från arabiska är Kaffarah en allmän term som betyder "vad som betalas för att rätta till en obalans eller för att kompensera en syndig handling.

Kaffarah kan betalas för många olika synder, men under Ramadan är det en betalning som har uppstått efter att ha avsiktligt brutit mot en religiös skyldighet utan någon giltig ursäkt. 

I den heliga Ramadan-månaden är det alla kapabla muslimers skyldighet att avstå från mat och dryck mellan soluppgången och solnedgången. Detta avslutas med firandet av Eid ul-Fitr.

Om en fastedag missas eller bryts eftersom den var oundviklig måste Fidya betalas. Acceptabla skäl att bryta fast inkluderar:

  • Resa
  • Ohälsa
  • Menstruation

Att medvetet bryta fastan av något annat skäl innebär att en muslim måste betala Kaffarah för att bota sin synd.

I det fall man brutit fastan medvetet, finns det tre möjliga saker som en muslim kan göra för att betala Kaffarah. Dessa är:

  • Befria en muslim som är inlåst i slaveriets band
  • Fasta två månader i rad
  • Betala för att mata sextio personer

Detta kommer från en Hadith återberättat av Abu Huraira:

"En person kom till Guds profet frid vare över honom och sade:" O Allahs budbärare, jag är förstörd. " Vår mästare profeten frågade vad som hände. Han sa att han avsiktligt hade brutit Ramadan. Vår ädle profet sade till honom att befria en slav. När han sa att han inte hade någon slav beordrade han honom att fasta i två månader oavbrutet. När han sa att han inte kunde göra det sa han till honom att mata 60 fattiga människor. '

Genom att donera din Kaffarah med Muslim Aid kan du vara helt säker på att varenda öre av din donation går till att mata de människor som behöver det mest.

Hur mycket är Kaffarah?

Baserat på beräkningen att det kostar 75 nr att tillhandahålla en måltid för en person, kostar en Kaffarah-betalning 4500 kr. Detta är kostnaden som betalas för att bryta en fastedag.

När måste Kaffarah betalas?

Det finns ingen specifik tid för vilken Kaffarah måste betalas, men förväntningarna är att den ska betalas så snart som möjligt. Att inte fasta under Ramadan utan goda skäl är en allvarlig förlust av en gudomligt riktad plikt och bör inte tas för lätt eller utan vördnad. Helst bör du betala Kaffarah innan Ramadan är slut.

Ansamlar Kaffarah varje ramadan?

Det finns inget sätt att eliminera Kaffarah förutom att betala det. Det kommer att kvarstå tills det betalas, och det kan inte hanteras på något annat sätt än de tre som nämns ovan.

Behöver jag betala Kaffarah för varje missad fastedag?

Medan man bör betala kaffarah för varje avsiktligt missad fasta, har lärda gett dispens att en enda betalning av Kaffarah är tillräcklig för att täcka flera missade fastedagar. Det är emellertid inte i Ramadans eller Islams anda att dra nytta av detta.

Varför måste Kaffarah betalas?

En tillräckligt enkel anledning för betalningen av Kaffarah är att den befalls av Allah (SWT) genom skrifterna. Det är en synd, och det är varje muslims skyldighet att försöka leva ett liv så fritt från synd som möjligt.

Ett annat skäl är att Ramadan är ett speciell månad i den islamiska kalendern. Det är tiden som påminner oss om vikten av välgörenhet, generositet och andan att ge. Det är tiden på månaden som påminner oss om att allt vi har är till sist en tillfällig gåva från vår Skapare. Därför är det bara lämpligt att om vi misslyckas med vår lydnad till vår Herre så ska vi kompensera det i form av att ge till de behövande.

I år betalar du din Kaffarah med Muslim Aid och hjälper tusentals behövande människor världen över att njuta av den heliga månaden Ramadan.

På muslimaid.se används cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du detta.