Där behövet är som störst
fidyah

Fidyah

Din Fidyah-donation kan göra en stor skillnad för dem som inte har tillräckligt med att äta. Du kan ge en fasta person en näringsrik Suhoor- och Iftar-måltid, från bara 75 kr per dag eller 2 250 kr för hela månaden.

fidyah

Fidyah

Din Fidyah-donation kan göra en stor skillnad för dem som inte har tillräckligt med att äta. Du kan ge en fasta person en näringsrik Suhoor- och Iftar-måltid, från bara 75 kr per dag eller 2 250 kr för hela månaden.

Bekräftelse för din betalning skickas via e-post.

Välj belopp ovan och klicka på knappen nedan för att göra en kortbetalning.

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Muslim Aids integritetspolicy samt att Muslim Aid kan skicka information till mig.


fidyah

Fidyah

Vad är Fidyah?

Fidyah är en obligatorisk välgörenhetsdonation som måste göras om du inte kan fasta under Ramadan. Att betala Fidyah för att inte fasta är oftast nödvändigt för äldre eller sjuka, som inte kan snabbt säkra på grund av medicinska problem eller problem. I denna situation krävs istället en betalning för att stödja och mata de fattiga - och det kallas Fidyah.

När en person betalar Fidyah bör de sträva efter att donera medel tillräckligt för att mata en fattig person två hela måltider. Detta är kumulativt, vilket innebär att om en individ missar flera fasta dagar på grund av medicinska problem, resor eller problem utanför deras kontroll, måste de finansiera två måltider för en fattig person, för varje dag som fastnat missat.

Att mata någon i nöd på detta sätt avstår från den religiösa skyldigheten på dig. När du inte klarar av att fixa din fastan kan du ge mat och näring till någon som lever i fattigdom genom att betala Fidyah. Välgörenhetsdonationer som dessa är viktiga för att göra en missad skyldighet och för att tillhandahålla dem som är mindre lyckliga än oss själva.

Hur mycket kostar Fidyah för Ramadan 2020?

Fidyah-beloppet för 2020 är £ 5 per dag där en fastning har missats, och det motsvarar 150 £ under hela månaden. Detta kommer att ge en individ som lever i fattigdom två näringsrika måltider som inte bara kunde ge hopp och lycka utan också rädda liv.

Vem är berättigad att betala Fidya 2020?

Du kan ha missat eller blivit befriad från fasta på grund av graviditet, sjukdom, ålderdom eller någon annan anledning som hindrar dig från att fasta upp senare. Om du tillhör någon av dessa kategorier, måste du sträva efter att betala Fidyah innan du missat snabbt.


”(Den föreskrivna fastan är för) ett visst antal dagar. Den som bland er inte fastar på de dagar eftersom du är sjuk eller på resa, då (du borde fasta) samma antal dagar på andra dagar. De som kan fasta är också skyldiga att betala en avgift (vilket motsvarar kostnaden) för att mata en desperat person. ”

(Al-Baqarah 2: 184)

Vad händer om jag missar min fasta utan en giltig anledning?

Om du missar en fast utan lämplig anledning är du inte berättigad att betala Fidyah. Istället bör du betala Kaffarah, som är antingen fasta under 60 kontinuerliga dagar eller mata 60 fattiga individer för varje missad snabbt. Du kan lära dig mer om Kaffarah-betalning här.

Din Fidyah-betalning kan göra en skillnad

Med miljoner människor som utsätts för svält kan du hjälpa till att lindra deras hunger genom att betala din Fidyah där det behövs mest. Att uppfylla din skyldighet kan ge två näringsrika måltider, vilket kan göra skillnaden för någon i behov, ge energi, styrka och förbättra deras hälsa.

Din Fidyah kan också ge glädje, hopp och tröst till någon som har tappat allt och som annars skulle vara rädd för hur de klarar det varje dag.

Känn dig fantastisk denna Ramadan och ge din Fidya

Vi hjälper människor över hela världen med:

  • Livsmedelsförpackningar som innehåller stapelfoder och leveranser
  • Näring för utsatta och sjuka
  • Suhoor och Iftar måltider för att lindra de som fäster

Betala din Fidyah idag

De skadliga effekterna av krig och naturkatastrofer har placerat många familjer i desperata förhållanden. Utan adekvat matförsörjning lider dessa människor nu av undernäring, svaghet och sjukdom. Gravida kvinnor, barn och äldre är särskilt utsatta.

För människor som detta har fasta ingen paus. Det finns inget läckert iftar för att hålla dem igång eller tanka sina kroppar varje kväll. Deras hunger fortsätter och fortsätter. Med ditt stöd kan vi fortsätta att hjälpa de som är mest sårbara och i behov. Donera din Fidyah idag och göra en skillnad.

Allahs budbärare (pbuh) sa:

"Den som ger iftaar till den som fäster kommer att ha en belöning som hans, utan att det minskar den fasta personens belöning i det minsta." Tirimidhi

På muslimaid.se används cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du detta.